SAS Cursus Handleiding

Zo past u een SAS cursus toe.


Inhoud

Introductie

Wij geloven dat elk kind en volwassen toegang zou moeten hebben tot gereedschappen die helpen om hun volle potentieel te ontsluiten. Recente uitvindingen op het vlak van de neuroplasticiteit hebben wetenschappers in staat gesteld om effectieve, niet invasieve en veilig methodes te ontwikkelen om de aandacht, het geheugen, lezen en schrijven te verbeteren.

Het trainen van het brein, zodat de verschillende hersenhelften precies doen waarvoor ze gemaakt en het beter laten samenwerken van de hersenhelften, kan het functioneren en presteren op school sterk verbeteren en kan ondersteunend werken bij de cognitieve en emotionele ontwikkeling. Het verbeteren van de sensorische informatie-verwerking kan ook kinderen met Asperger, Autisme, Down en Cerebrale Parese helpen.

De SAS Neuro-Sensorische Activerings methode is geen behandeling of een medische interventie, maar een gestructureerd trainingsprogramma dat kan helpen om enkele van de gevolgen die deze aandoeningen hebben op het dagelijkse gedrag, de spraak, het emotioneel welbevinden, de schoolprestaties en het functioneren op het werk te verminderen.

Het dagelijks beluisteren gedurende een paar weken van dit op maat gemaakte programma kan een significante verbetering te zien geven en leidt doorgaans tot een toegenomen zelfvertrouwen en zelfwaardering. Omdat de methode niet invasief is, niet medicamenteus is of lichamelijke inspanning vereist én de ervaring hetzelfde is als wanneer men gewoon luistert in het dagelijkse leven, is deze veilig en toepasbaar voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden.

Door het lezen van deze handleiding begrijpt u de programma’s beter en zult u de training met meer vertrouwen en maximaal succes toepassen. Leer van de programma’s met bezieling, laat u inspireren en volg de training met zorg voor jezelf en vastberadenheid. Volg goed alle aanbevelingen en u zult de toekomst van uw kind of u zelf kunnen veranderen.

Wij wensen u alle succes dat deze SAS Professional training u kan brengen en we hopen dat u zult genieten van de reis die vanaf nu zal gaan starten.

Met onze beste wensen voor u en uw familie,

Steven Michaëlis and Katarzyna Gozdek-Michaëlis
Oprichters van Sensory Activation Solutions – International


Belangrijke Informatie

SAS levert geen medisch advies. Alle inhoud is bedoeld als informatie en is niet bedoeld ter vervanging van een medisch advies, diagnostiek of behandeling. Zoek altijd contact met een arts als er een medische vraag is. Informatie uit deze handleiding mag nooit leiden tot het vermijden van het inwinnen van een medisch advies.


De SAS Methode

SAS Methodology

De SAS programma’s gebruiken muziek, spraak en tonen, via een koptelefoon, als een manier om de twee zijden van de hersenen te activeren. Omdat geluid dat via het rechteroor binnenkomt voornamelijk naar de linker hersenhelft gaat en geluiden via het linkeroor voornamelijk naar de rechterhersenhelft gaan, is het mogelijk om het brein op een hele specifieke en gecoördineerde manier te activeren.

Het trainen van de centra in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de auditieve verwerking is niet veel anders dan het gebruiken van de toonregeling bij een audio-centrum. Het brongeluid blijft namelijk hetzelfde, maar de output kan veranderd worden. Op dezelfde manier is het mogelijk om de manier waarop geluiden en spraak onze geest beïnvloeden te veranderen door de manier van verwerking van auditieve input te trainen.

De SAS programma’s maken gebruik van een grote variëteit aan technieken als “beweging van geluid”, timing en fase variaties, toonhoogte wisseling en oor-specifieke programma’s. Het gebruik van verschillende niveaus van intensiteit van activering, het stimuleren van de juiste manier van ademhaling, het aanbieden van de juiste hersenfrequenties en gestructureerde patronen die de verschillende onderdelen op een gecoördineerde manier aanbieden helpen het brein om sneller en beter informatie te verwerken en verbeteren de samenwerking tussen de twee hersenhelften.

Uw SAS Professional programma is speciaal op maat gemaakt door een van onze ervaren SAS Practitioners door gebruikmaking van de informatie uit de vragenlijst. Dit maakt dat het gebruik dit specifieke programma alleen bestemd is voor de persoon voor wie het ontworpen wordt. Gebruik door anderen wordt dan ook afgeraden.

Voor de gebruiker is dit programma eenvoudig en volledig veilig. Door elke dag naar de speciale geluiden via een koptelefoon zal het brein een gezonde “verwerkings work-out” krijgen. Als u dit gedurende een aantal weken doet ontwikkelt het brein nieuwe en blijvende gewoontes van verwerking van informatie. Veel zaken die met het leren te maken hebben als aandacht, geheugen, lezen, schrijven en spraak, gedragskenmerken kunnen gerelateerd worden aan hoe goed we onze hersenhelften en hun gespecialiseerde centra kunnen gebruiken. Daarom is deze nieuwe methode zo bijzonder: het kan kinderen en volwassenen met uiteenlopende klachten helpen om beter te functioneren in het dagelijkse leven.


Hoe de SAS programma’s te gebruiken

Sessies

De SAS training bestaat uit een serie van luistersessies over een periode van enkele weken. Elke luisterdag heeft twee sessies, ieder van een half-uur. U kunt deze direct achter elkaar beluisteren of verdelen over de dag. Het is de bedoeling dat u de gehele training binnen een maand gaat afronden. U kunt zelf pauzedagen kiezen. Echter neem nooit meer dan twee dagen pauze achter elkaar. Belangrijk: de eerste vijf dagen dienen altijd zonder pauzedagen te verlopen.

Geluidsniveau

Zorg dat het volume helemaal laag staat voordat u de koptelefoon op zet.

Draai daarna het volume langzaam naar een comfortabel, maar nog steeds laag niveau. De effectiviteit van het programma hangt niet af van het geluidsniveau. Een te hoog volume kan zelfs de effectiviteit negatief beïnvloeden of het gehoor beschadigen.

Bij zeer jongen kinderen dient u er extra op alert te zien dat het volume erg laag staat en observeer goed of het kind zich nog wel comfortabel voelt. Bedenk dat veel kinderen veel gevoeliger voor geluid zijn dan de meeste volwassenen.

Linkeroor en Rechteroor

Het rechterkanaal dient op het rechteroor binnen te komen. Op de meeste koptelefoons staat duidelijk vermeld welke kanaal rechts of links is. Uw luistersessies hebben ook een korte toets om dit te controleren.

Aandacht, wakker of slapen

U hoeft geen bewuste aandacht aan het programma te besteden. U of uw kind kan ondertussen rustig lezen of tekenen of lekker ontspannen met de ogen dicht. Ondertussen TV kijken of praten is niet aan te raden. Of u nu ondertussen slaapt of wakker bent, het programma is even effectief.

Als een kind het niet prettig vindt om een koptelefoon op te hebben, of voor wie een half uur te lang is, kan het programma ook tijdens de slaap worden gebruikt. Start het programma kort nadat het kind in slaap is gevallen. Belangrijk wel is dat het kind niet verstrikt kan raken in de draden of dat het programma onderbroken wordt doordat het kabeltje los laat.

Onderbreken of herhalen van de programma's

Wij raden aan om de programma’s dagelijks te gebruiken. Wilt u toch een pauze inlassen, zorg er dan voor dat dit niet langer is dan twee pauzedagen. Duren de onderbrekingen langer dan twee dagen dan is het programma minder effectief. Als u door omstandigheden toch een langere onderbreking heeft, pak de draad dan zo snel mogelijk weer op.


Observaties

Tijdens de eerste sessie

Let bij de eerste sessie goed op of er geen vervelende bijwerkingen zijn als extreme vermoeidheid, sterke toe- of afgenomen onrust, duizeligheid of misselijkheid.

Als de bijwerking ongehoord sterk is dient u per direct het luisteren naar het programma te stoppen en tenminste zes uur te wachten tot de volgende poging. Begin in dat geval altijd weer bij het begin van het programma en vaak lukt het dan wel om zonder bijwerkingen de gehele 30 minuten af te luisteren.

Maakt u zich niet ongerust als u in slaap valt tijdens een luistersessie aangezien de programma's even effectief zijn als u wakker of in slaap bent.

Tijdens volgende sessies

De training is gemaakt om de effectiviteit van de sensorische verwerking van het brein te verbeteren en we verwachten dat er veranderingen op gaan treden in spraak, gedrags- en emotieregulatie.

Sterke reacties geven gewoonlijk aan dat er belangrijke veranderingen plaatsvinden. Vaak is er wat tijd nodig voordat deze nieuwe hersengewoontes zich uiten in een verandert gedrag.

De meeste luisteraars kunnen zonder bijwerkingen alle programma’s volgen.

Nadat de training gedaan is

Vanuit ervaring weten we dat de effecten in de verwerking van sensorische informatie vaak wat tijd kosten om echt goed zichtbaar te worden in spraak, gedrag of emoties. Blijf de eerste drie maanden na de training alert op mogelijke verbeteringen.

Het kan echter ook voorkomen dat er reeds tijdens de training effecten zichtbaar zijn.


Programma Structuur

De Neuro Sensorische Activatie methodiek die gebruikt wordt voor de SAS Professional training is gebaseerd op opnames van 30 minuten. U kunt deze opnames achter elkaar doen of op twee afzonderlijke momenten op de dag. De muziek programma’s bouwen zich gedurende 28 minuten op in snelheid (afwisseling linker- en rechteroor) en in intensiteit en bouwen dan de laatste 2 minuten weer af. Het is dus belangrijk dat u het gehele programma afluistert.

Veel programma’s bevatten een hoorbare brom-toon. Deze toon hoort bij het programma en is een onderdeel van de therapeutische programmering.


Het voordeel van een gestructureerde aanpak

De trainingen die op de SAS centra zelf worden aangeboden zijn zeer effectief omdat er dan ook daadwerkelijk elke dag wordt getraind en er aanvullende ondersteuning wordt geboden. Om thuis dezelfde effecten te krijgen is het belangrijk dat u gedurende de periode van de training tijd en ruimte vrij maakt voor de sessies. Beter is het te wachten op een gunstige periode, dan de training te moeten afbreken.


Apparatuur

SAS Equipment

Om de SAS Professional cursus te gebruiken heeft u een van het volgende nodig:

➤ Een computer, tablet of mobile telefoon met aansluiting tot het internet, en

➤ Een koptelefoon die helemaal over de oren past. Plug-in koptelefoontjes (oortjes), of afspelen via luidsprekers, wordt sterk afgeraden omdat dit de effectiviteit sterk vermindert.

De meeste koptelefoons die over de oren passen zijn van voldoende technische kwaliteit. Het beste kunt u er een nemen met de kabel aan één zijde. Een goede optie is de Panasonic RP-HTX7E of de Philips SHP1900. Andere modellen die bij de SAS centra zijn uitgetest: AKG K44, Behringer HPX2000, JVC HA-RX300, JVC HA-RX500, Koss KHP/21v, Pro-Signal PSG 02564 en SkyPal SK972MV.


Log-in en streaming procedures

Zodra u een SAS cursus heeft aangevraagd, krijgt u de log-in informatie per email toegestuurd. U krijgt ook een directe log-in link om het nog makkelijker te maken.

U kunt ook via deze website inloggen door uw E-mail en Username in te vullen.

SAS login screen

Zodra u bent ingelogd, wordt u automatisch doorverwezen naar uw persoonlijke startpagina. U vindt daar een start knop ➤ en uw volgende luistersessie zal al klaar zijn om naar te luisteren. Klik op de knop om uw sessie te starten of klik om te pauzeren (zie afbeelding hieronder).

SAS streaming screen

Na het beluisteren van uw eerste half-uur sessie van de dag kunt u uw tweede half-uur direct beluisteren of wachten tot later op die dag.


Client Informatieformulier

SAS Centre Hotline